26 aug 2019

Onderzoek naar medicijn tegen alzheimer gestopt

Diverse media brachten het nieuws dat het farmaceutisch bedrijf Novartis stopt met de ontwikkeling van het middel umibecestat (CNP520) tegen de ziekte van Alzheimer. Hoe teleurstellend dit ook is, onderzoek naar de oorzaken van alzheimer en een geneesmiddel gaat door.

Het onderzoek van umibecestat werd wereldwijd uitgevoerd bij gezonde vrijwilligers met een verhoogd risico op alzheimer. Tijdens het onderzoek werd gekeken of het medicijn kon voorkomen dat mensen dementie of een voorstadium van de ziekte kregen. Helaas is gebleken dat deelnemers juist sneller achteruitgingen dan deelnemers die een placebo (nepmedicijn) kregen. Dit maakte dat Novartis per direct het onderzoek stopzette.

Helaas is dit onderzoek niet het enige dat niet is gelukt. In de afgelopen maanden is veel geneesmiddelenonderzoek mislukt. Deze medicijnonderzoeken richten zich vooral op het schadelijke alzheimereiwit amyloid. De medicijnen proberen het eiwit te verwijderen uit de hersenen. Of ze proberen, net als umibecestat, de productie van het eiwit te verminderen.

Ander medicijnonderzoek gaat door

Artsen en onderzoekers wereldwijd reageren teleurgesteld op het staken van dit onderzoek. Producent Novartis gaat wel door met het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Zo werd tijdens deze studie niet alleen onderzoek gedaan naar een pil met het middel umibecestat, maar ook naar het vaccin CAD106. Dit vaccin moet het lichaam aanzetten om het amyloid eiwit te verwijderen nadat het gevormd is. Het onderzoek naar dit vaccin gaat door, net als het onderzoek van zo’n 100 andere medicijnen tegen dementie. Daarnaast zijn er medicijnen in ontwikkeling om de symptomen van de ziekte te verminderen.

Alzheimer Nederland maakt onderzoek mogelijk

Teleurstellende resultaten maken helaas duidelijk dat we naast alle vooruitgang ook nog veel niet begrijpen over de ziekte van Alzheimer. Daarom is onderzoek naar de oorzaken van alzheimer en andere vormen van dementie zo belangrijk. Alzheimer Nederland maakt onderzoek mogelijk. Bijvoorbeeld naar een cholesterolremmer tegen de ziekte van Alzheimer en fundamenteel onderzoek naar de afvalverwerking in de hersenen.

Dit fundamentele onderzoek is onderdeel van een breed onderzoeksprogramma dat werd opgesteld met onder andere mensen met dementie en mantelzorgers. Het onderzoeksprogramma kent vier prioriteiten: Oorzaken van dementie, Diagnostiek, Behandeling en preventie en Zorg.

Bron: Dementie.nl