03 mrt 2020

Levensverwachting na diagnose dementie

Levensverwachting na diagnose dementie

Na de diagnose dementie zitten veel mensen met de vraag ‘Hoe lang heb ik nog te leven?’. Artsen kunnen hier heel moeilijk een antwoord op geven. Want dementie verloopt van persoon tot persoon heel verschillend. Toch heeft de één een veel hoger risico om binnen een aantal jaar te overlijden dan de ander. Epidemioloog dr. Miriam Haaksma van het Radboudumc Alzheimer Centrum deed hier onderzoek naar. Ze heeft tabellen ontwikkeld waarmee  artsen een inschatting kunnen maken van de driejaarsoverlevingskans van een patiënt. De uitkomsten van de studie zijn in december 2019 gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Door dit onderzoek kunnen artsen, mensen met de diagnose dementie, snel meer duidelijkheid geven over de levensverwachting. Ze hebben daar maar vier gegevens voor nodig. Leeftijd, geslacht, ernst van dementie en de aanwezigheid van andere ernstige ziekten. Wanneer ook de vorm van dementie bekend is, kan de voorspelling nog iets nauwkeuriger worden gemaakt.

Kans op driejaarsoverleving

De methode van dr. Haaksma geeft aan hoeveel kans iemand heeft om drie jaar na diagnose nog in leven te zijn. Deze kans is groot (>90%) bij mensen van 65 jaar, met een lichte (beginnende) dementie, zonder last te hebben van andere ziekten. Deze kans neemt af bij een stijgende leeftijd, toenemende ernst van dementie en de aanwezigheid van andere ziekten. Zo kan de overlevingskans afnemen tot minder dan 40% voor een man van 85 jaar, met ernstige dementie en meerdere ernstige ziekten als COPD, kanker, hart- en vaatziekten, AIDS of nieraandoeningen.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Klik hier voor het onderzoek van dr. Haaksma