06 okt 2016

De betekenis van sociale robots voor thuiswonende mensen met dementie: zin en onzin?

De betekenis van sociale robots voor thuiswonende mensen met dementie: zin en onzin?

‘Wat zou het toch fijn zijn als een computer of een robot antwoord kan geven op vragen van thuiswonende mensen met dementie. Is er niet zo iets?’

Hoe en op welke gebieden kunnen sociale robots de sociale gezondheid van mensen met dementie en de volhoudtijd van mantelzorgers ondersteunen, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen?

Deze vraag van mensen met dementie, mantelzorgers en casemanagers vormt de basis van dit project.

Ons doel is om twee ontwikkelingen in de dementiepraktijk samen te brengen: enerzijds het langer thuis blijven wonen en anderzijds de opkomst van sociale robots.

Bij het langer thuis blijven wonen zijn volhoudtijd van mantelzorgers en sociale gezondheid van mensen met dementie essentieel. Sociale robots zouden deze volhoudtijd kunnen verlengen en de sociale gezondheid versterken. In dit project onderzoeken we hoe en op welke gebieden dit mogelijk is: we scheiden zin van onzin.

Daarbij besteden we ook aandacht aan ethische aspecten die met de invoering en het gebruik van sociale robots zijn gemoeid.  Zinvolle applicaties voor sociale robots ondersteunen we met een implementatieplan en business model zodat ze structureel in de dementiepraktijk gebruikt kunnen worden en daarmee bijdragen aan het langer thuis wonen van mensen met dementie.

In co-creatie met mensen met dementie en hun familie

Tijdens het project is het perspectief van mensen met dementie en hun familie leidend. Het project wordt in co-creatie vorm gegeven waarbij praktijk en onderzoek hand in hand gaan. Het plan van aanpak gaat uit van deze participatieve insteek waarbij mensen met dementie en mantelzorgers in verschillende rollen kunnen bijdragen.

Voor en met stakeholders

De ontwikkelde applicaties zijn van belang voor verschillende partijen: mensen met dementie zelf, hun mantelzorgers, Alzheimer Nederland, zorgorganisaties, gemeentes en zorgverzekeraars.

ProMemo zal de opgeleverde producten blijvend aan de markt aanbieden.

In het werkpakket ‘Implementatie in de zorgpraktijk en borging van het aanbod’ werken de projectleden samen met het Zorginnovatie Forum en bovengenoemde partijen de bijbehorende business case uit.

Het project levert daarnaast input voor het actueel houden van de Zorgstandaard Dementie. Hiervoor werkt de projectgroep samen met Alzheimer Nederland en Vilans.

Downloads

De volgende documenten kunt u gratis downloaden

Icon

Samenvatting De betekenis van sociale robots voor thuiswonende mensen met dementie: zin en onzin? 291.34 KB 14 downloads

De betekenis van sociale robots voor thuiswonende mensen met dementie: zin en onzin? Sociale...
Icon

Tessa en de Zorgstandaard Dementie 291.05 KB 16 downloads

Tessa en de Zorgstandaard Dementie De betekenis van sociale robots voor thuiswonende...
Icon

Opgedane inzichten en geleerde lessen Sociale Robot 8.24 MB 5 downloads

Opgedane inzichten en geleerde lessen In dit rapport worden de vraagstelling, methode,...
Icon

Een zorgethische toets van Tessa 291.35 KB 7 downloads

Een zorgethische toets van Tessa De betekenis van sociale robots voor thuiswonende...
Icon

Praktische richtlijnen voor het inpassen van Tessa in de zorg voor mensen met dementie 304.65 KB 6 downloads

Praktische richtlijnen voor het inpassen van Tessa in de zorg voor mensen met dementie In...

 

Samen kennis ontwikkelen

Bent u geïnteresseerd in dit project, heeft u vragen of wilt u als professional in de dementiepraktijk meewerken aan aan het ontwikkelen van kennis? Stel uw vraag hier of schrijf u in.